Гигантският нокът (Nyctalus lasiopterus) е най-големият европейски вид прилеп с размах на крилата до 45 сантиметра. Снимка: Ана Попа-Лисеану
Четенето на мигриращите птици е заплашено от прилепи при нощните им полети до и от зимните им квартали в Африка: гигантската змиорка, най-големият европейски вид прилепи, ловува птици в Средиземно море и вече е в състояние да покаже биолози от Испания и Швейцария. Досега е спорно дали мигриращите птици имат естествени врагове дори през нощта. Карлос Ибанес от биологичната изследователска станция в Националния парк Доняна близо до Севиля и неговите колеги вече бяха открили птичи пера в изпражненията на гигантски еякулати преди няколко години и затова подозираха, че този рядък вид средиземноморски прилепи се храни с малки прелетни птици, а не изключително с насекоми като другите европейски видове прилепи. Някои експерти на прилепите обаче бяха скептични и се усъмниха в тази интерпретация, тъй като никога досега в Европа прилепите не са описвали лов за птици.

След това изследователите проучиха кръвни проби на гигантската змиорка и нейната плячка и успяха да направят заключение относно хранителните навици на прилепите въз основа на изотопните съотношения на въглерод и азот. Резултатът: Гигантските вечерни моряци ядат насекоми само през лятото. За разлика от това, когато големи прелетни стада птици летят над Средиземно море през пролетта и есента, те също ядат малки птичи птици. През есента, когато европейските мигриращи птици се придвижват в африканските зимни квартали с малките си, те дори са основният им хранителен източник. Младите неопитни птици са лесна плячка за лов, подозират учените.

Други естествени врагове на мигриращите птици са хищни птици като ястреби и сови. Но соколите са дневни и совите, типични нощни хищници, не ловуват на открит терен и улавят само животни, които се разкриват чрез шумолене или пукане. Прилепите, от друга страна, изпращат ултразвукови вълни, за да намерят плячката си през нощта. Тази способност позволи на Гигантския нокът да заеме екологична ниша. Той се среща само в ограничени райони на Средиземно море, тъй като различните пътища за миграция на птици се сближават над Средиземно море, подозират изследователите.

Ana Popa-Lisseanu (CISC, Севиля) и др .: PLOS ONE, том 2, статия e205 ddp / science.de? Fabio Bergamin ad

© science.de

Препоръчано Избор На Редактора